Dit blijkt uit een onderzoek van Stichting Natuur en Milieu, die spreekt van een gemiste kans voor de auto-industrie die nota bene op de AutoRai de meest innovatieve auto’s presenteert. Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu, is niet voorzichtig met haar uitspraken: "De auto-industrie maakt de consument nog steeds lekker voor onzuinige en vieze auto’s. De consument is al veel verder en is inmiddels een stuk groener dan de industrie die niet luistert naar de vraag. Geen wonder dat het met deze weinig innoverende bedrijfstak zo slecht gaat."

 

Gemiddeld stoten de auto’s op de AutoRai per kilometer ruim dertig gram CO2 per kilometer meer uit dan de gemiddelde nieuw verkochte auto in Nederland (190 gram versus 160 gram). Dat steekt allemaal nog schril af tegen de EU-norm van 2015 die voorschrijft dat het 130 gram moet zijn. ‘Als de echte fossiele slurpers niet worden meegerekend dan is de gemiddelde CO2-uitstoot van de Rai-auto’s nog steeds 158 gram per kilometer. Dat is inclusief de groene innovaties. Het is een echte misser dat de innovatieve auto’s op de Rai niet schoner zijn dan de gemiddelde nieuwe auto’s uit 2007 die al rondrijden in Nederland’, aldus een bericht van SNM.

De zuinigste en schoonste auto op de AutoRAI is de Toyota Prius met 89 gram CO2-uitstoot per km en een verbruik van 3,9 liter per 100 km. De meest vervuilende auto is de Bugatti Veyron die 571 gram CO2 per kilometer uitstoot.

 

Natuur en Milieu zegt met het c,mm,n-project te laten zien hoe het anders kan. Vorige week lanceerde de stichting het Actieplan elektrisch vervoer dat uitgaat van een miljoen elektrische auto’s in 2020. Meer hierover in Automobiel Management nummer 8 van 10 april.

 


CO2 -uitstoot per merk van de veelverkochte merken

 

Smart                          = 104  gr CO2/ per km

Mini                             = 127

Toyota                        = 147

Skoda                          = 151

Seat                            = 152

Suzuki                         = 156

KIA                              = 157

Volkswagen                = 158

Chevrolet                    = 164

Hyundai                       = 168

Alfa Romeo                  = 171

Mazda                         = 172

BMW                            = 172

Opel                            = 174

Ford                            = 175

Volvo                           = 180

Audi                             = 183

Saab                           = 195

Dodge                         = 203

Lexus                          = 218

Jeep                            = 224

Lotus                           = 228

Mercedes                    = 229

Jaguar                         = 226

Landrover                   = 237

Chrysler                      = 243

Porsche                       = 252

Cadillac                       = 278

Range Rover               = 280

Aston Martin                = 338

Rolls-Royce                  = 377

Hummer                      = 379

Maybach                      = 383

Lamborghini                = 384

Bentley                        = 419

Bugatti                        = 571

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding