Het is de bedoeling dat bij inruil van hun oude auto of (light) truck een premie wordt gegeven van vierenhalf duizend dollar (bijna vierduizend euro). In een markt waar de gemiddelde prijs van een auto rond 26 duizend dollar ligt, is dat een substantieel bedrag. De regeling heet in de VS ‘cash for clunkers’ ondervond tegenstand van de republikeinen, maar werd aangenomen met meerderheid van 298 tegen 119 stemmen. Volgens sommigen zou de maatregel ervoor kunnen zorgen dat er een miljoen auto’s extra worden verkocht en dat is belangrijk in een markt die nu op een daling zit van 47 procent. 

‘Cash for clunkers’ moet nog worden goedgekeurd door de Senaat en gaat vervolgens naar het Witte Huis, waar president Obama de nieuwe wet moet accorderen. Dat laatste is volgens ingewijden nog lang niet zeker. De voorstanders noemen Europa als lichtend voorbeeld, waar met name in Duitsland en Engeland een dergelijke maatregel een enorm succes is.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding