De Londense burgemeester Boris Johnson en "What Car?"-hoofdredacteur Steve Fowler overhandigden samen in Londen de prijs voor vernieuwende milieutechnologieën in de auto. Fowler sprak vol lof over het intelligente en overtuigende concept van de Ampera: "Er zijn talrijke verschillende initiatieven om de CO2-uitstoot van auto’s te verminderen, maar het systeem van de Ampera is een van de slimste. Het idee is eenvoudig, schijnt in de praktijk te werken en kan zelfs met een brandstofcel worden gecombineerd – dat noem ik toekomstgericht."
De Ampera biedt vier zitplaatsen en wordt uitsluitend door een elektromotor aangedreven. Zijn krachtige lithium-ion accu kan via een normaal stopcontact worden opgeladen. In tegenstelling tot een "plug-in" elektrische auto heeft de Ampera een eigen, op brandstof aangedreven stroomgenerator aan boord. De actieradius van zestig kilometer op puur elektrische aandrijving wordt daardoor uitgebreid tot meer dan vijfhonderd kilometer. Aangezien meer dan zeventig procent van de dagelijkse autoritten in Europa duidelijk korter is dan zestig kilometer, kunnen de meeste bestuurders uitsluitend op accustroom met de Ampera rijden – met nulemissie en zonder een druppel benzine. Tegelijkertijd hebben ze de geruststellende zekerheid dat ze ook langere autoritten zonder stopcontact kunnen afleggen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding