Vooral nieuwe Volvo’s zijn vaak viezer dan oude: de XC90 en de XC70 met benzinemotoren stoten vandaag de dag tien of zelfs twintig procent meer CO2 uit dan drie jaar geleden. Dat stelt Vroemm.nl op basis van onderzoek.

De onafhankelijke autozoekwebsite vergeleek tweehonderd minst vervuilende typen van gangbare automodellen van de laatste drie jaar. "Bij zestig procent van dergelijke auto’s is wel een reductie te zien in de CO2-uitstoot." Maar tussen zowel merken, modellen als brandstof typen bestaan grote verschillen, laat Vroemm.nl zien.  

Er zijn verschillende redenen voor de grote veranderingen in CO2-uitstoot over de afgelopen drie jaar. Zo kan een opvolger zwaarder zijn of een andere (groenere) motor herbergen. Omdat de metingen momentopnames zijn, kan het ook zijn dat nog niet alle types van een opvolgend model beschikbaar zijn. Daarnaast worden van een binnenkort uit de productie gaand model soms alleen nog maar bepaalde types verkocht.

Op merkniveau noteren Audi en BMW de sterkste reductie. Ook Mercedes, Seat, Toyota en Volkswagen scoren goede resultaten. En hoewel het bij de benzine-Volvo’s slecht gaat, zijn er sterke verbeteringen bij de Zweedse dieselauto’s. De merken Chrysler, Jaguar en Jeep scoren over het algemeen het slechtst bij het verminderen van de CO2-uitstoot: hun modellen zijn zwaarder geworden of kregen zwaardere motoren.

De tabelllen geven de slechtst en best presterende modellen onder benzine- en dieselauto’s weer. Hieruit blijkt dat een aantal Amerikaanse en Franse modellen slecht presteren en een aantal auto’s uit Duitsland en Japan het relatief goed doen.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding