Audi e-tron  

De eerste elektrische auto van Audi zal een sportwagen zijn. Er circuleren steeds sterkere geruchten dat dit de elektrische versie zal zijn van de R8. Bevestigd is in ieder geval de komst van de R8 Spider.

BMW 5-Serie GT

Opnieuw komt BMW met een bijzonder ontwerp. De 5 Serie GT is gebaseerd op het platform van de 7 Serie en heeft dezelfde lengte, zodat passagiers op de achterbank riante beenruimte hebben. Maar de hoofdruimte is net zoveel als in de X5.

BMW Vision diesel-hybride Concept

Met een concept voor een diesel-hybride auto gaat de Beierse autofabrikant in op de groene trend met 99 gram CO2 per kilometer (1 : 26) en de snelheid van een M3. Er komt binnenkort ook een Active Hybrid van de 7-Serie die vijftien procent zuiniger is en van de X6 met 485 pk. Op de IAA debuteert eveneens de X1.

Citroën Revolte

Uiteraard is er ook nieuws op de IAA van Franse zijde. Zo komt het 90-jarige Citroën met de Revolte, een concept voor een compact en chic stadsautootje. De 3,68 m lange Revolte Concept biedt plaats aan drie personen en is uitgerust met oplaadbare hybridetechnologie. Bijzonder is het beeldscherm in het dashboard, dat een kristallen lijst heeft. Hierdoor projecteren rode kristallen het scherm in het interieur. Kristallen spelen ook een rol in de luchtcirculatie- en -zuivering van het interieur.

Citroën DS3

Naast de Revolte heeft Citroën natuurlijk ook de C3 en de DS3 mee naar Duitsland genomen. Inmiddels is de vanafprijs van de DS3 vastgesteld op € 16.890. De nieuwe Citroën komt in 2010 in verschillende varianten en kan bovendien worden ‘gecustomized’ met strepen op de carrosserie, die kunnen terugkomen in het interieur.

Vanaf vanmorgen 10.00 uur is een gelimiteerde oplage van 25 auto’s via het internet te bestellen. Voor de aflevering daarvan organiseert Citroën iets ‘speciaals’.

Fiat Punto Evo

De Italianen ontbreken op de IAA evenmin. Zo beleeft de Fiat Punto Evo zijn wereldpremière. Het is een evolutie van de Grande Punto met een brede keus uit motoren, waaronder de nieuwe 1.3 MultiJet diesel en de 1.3 benzinemotor met MultiAir. Dat laatste systeem is ontwikkeld door Fiat Powertrain Technologies. Alle nieuwe benzinemotoren van de Fiat Group zullen ermee worden uitgerust.

Fiat Qubo Trekking

De gerestylde en technisch verbeterde Fiat Sedici maakt zijn opwachting en de Fiat Qubo Trekking, de nieuwste versie van Fiat’s ‘free space’, is eveneens voor het eerst te zien.

Ferrari 458

Wie Italiaans zegt, zegt Ferrari, dat de opvolger van de F430 onthult in de gedaante van de 458 Italia. De sportwagen is compleet nieuw en krijgt net als de California een direct ingespoten achtcilinder en een 7-traps transmissie met dubbele koppeling. Pininfarina staat borg voor de fraaie lijnen.

Mini Roadster en Coupé Concept

Mini moet om voort te kunnen in deze wereld zijn modellenprogramma uitbreiden. Daarom zien we op de IAA twee concepts, de Roadster en de Coupé. Foto’s voor de Roadster zijn nog niet vrijgegeven, maar circuleren alom op het Web.

Hyundai

Ook Hyundai, Kia’s zustermerk komt met nieuws naar Duitsland. Zo zal de ix35 worden gepresenteerd, de opvolger van de populaire Tucson. De ix35 ziet er met een andere maatvoering en een slanker uiterlijk dynamischer uit. De ix35 is 8,5 cm langer, 2 cm breder en 3 cm lager dan de Tucson, terwijl de wielbasis 1 cm is gegroeid.

Kia No. 3

Kia komt op de IAA met de productieversie van de Kia No. 3, een studie voor een nieuw compact model, dat in Genève werd getoond. Het uiteindelijke model zit dicht bij de concept car.

Kia C’eed

De tweede wereldpremière van Kia is de opgefriste C’eed vijfdeurs-versie en de C’eed SW, waarvan zowel de neus als de achterkant licht zijn gefacelift. Dat laatste geldt ook voor de Picanto

Peugeot Ion

Peugeot bouwde tussen 1995 en 2003 de Electrique, waarvan 106 exemplaren werden verkocht. In 2010 komt er een nieuwe elektrische auto, de ion, die op de IAA zijn wereldpremière beleeft. Daarmee zal Peugeot één van de eerste fabrikanten zijn die een EV op de Europese markt brengt. De Ion heeft plaats voor 4 personen, is uitgerust met lithium-ion accu’s en heeft een actieradius van 130 km. De auto is in samenwerking met Mitsubishi ontwikkeld, dat inmiddels met zijn i-Miev aan de slag is met testprojecten. De ion kan in 6 uur worden opgeladen aan eennormaal stopcontact. Met gebruik van een snellader is de capaciteit tot tachtig procent geladen.

Peugeot BB1

Een nieuw project is de BB1, die echt alleen voor de stad is bedoeld. Ondanks zijn geringe lengte van 2,50 m biedt het autootje plaats aan vier personen. Het gewicht van het concept is slechts 600 kg. De BB1 moet een snelheid kunnen halen van 90 km/h en heeft een actieradius van 120 km.

Peugeot RC modellen

Verder komen de Fransen met nog vier nieuwe modellen, plus de nieuwe Compact Van, naar de IAA. Naast de 308 RC en de RC-Z coupé  staat er ook de RCZ Hybrid4 en de 3008 Hybrid4.

Renault Fluence Z.E.

De concept car voor Renaults elektrische versie van de Fluence is zojuist onthuld LINK Hij is gebaseerd op de Mégane sedan, die voor de elektrische Fluence iets is verlengd, om ruimte te bieden aan het accupakket.

De Fluence EV komt midden 2011 eerst in Israël op de markt, maar zal spoedig daarna ook Europa en dus Nederland bereiken.

Renault Twizi Z.E. Concept

Renault komt daarnaast met een nog meer schone auto’s: de Twizy Z.E. Concept, de Zoe Z.E. Concept en de Kangoo Z.E. Concept’, stuk voor stuk concepten voor mogelijk toekomstige elektrische versies.

Toyota Prius Plug-in Auris Hybride Concept

Met een Concept voor de plug-in hybrid vehicle (PHV) van de Prius komt Toyota met de langverwachte lithium-ion accutechnologie, die al was gepland voor de nieuwe Prius. Met alleen elektrische aandrijving heeft the Prius PHV een actieradius van 20 kilometer waarna wordt overgegaan op aandrijving via het bekende hybride systeem.Volkswagen

Met de BlueMotion-varianten van de Polo, Golf en Passat laat VW de productieversies zien van deze schone modellen, die eind december op de markt komen. De Passat BlueMotion komt er als sedan en Variant en is volgens VW het zuinigste model in zijn klasse met 4,4 l/100 km. De CO2 -uitstoot is 114 g/km

Volkswagen Elektrische Up

Volkswagen heeft de e-Up op de IAA gezet. Het gaat om een 3,20 m kort stadsautootje gebaseerd op de conceptauto Up. Het wagentje weegt 1085 kilogram, heeft een lithium-ion batterij en een actieradius van 130 kilometer.