Neumann begint als hoofd van elektrische mobiliteit en rapporteert rechtstreeks aan Martin Winterkorn, de grote baas van Volkswagen Group.  Met deze stap benadrukt Volkswagen het snel groeiende belang van zev’s (zero emission vehicles) in de autoindustrie. "De elektrische aandrijving is een cruciale technologie voor Volkswagen Group en biedt een enorm potentieel", aldus Winterkorn.
Neumann (48) keert alweer snel terug bij Volkswagen na een uitstapje bij Continental. Hij vertrok daar in september na een ruzie met de familie Schaeffler, de meerderheidsaandeelhouder van Continental. Neumann kreeg overigens een afkoopsom van 7,4 miljoen euro nadat hij er nog geen jaar baas is geweest. Hij was de tweede manager die de handdoek in de ring gooide nadat Schaeffler in de zomer van 2008 de macht bij Continental overnam. Neumann was voor Continental specialist in elektronische auto-componenten bij Volkswagen.
Autofabrikanten over de hele wereld zijn momenteel in een felle strijd verwikkeld om elektrische auto’s op de markt te brengen. Volkswagen heeft altijd een nogal gematigd standpunt ingenomen en voorspelde een marktaandeel wereldwijd van maar anderhalf tot twee procent voor de elektrische auto in 2020 terwijl sommige andere merken, waaronder met name Renault-Nissan, een veel hoger aandeel verwachten. Maar Winterkorn zei onlangs dat de elektrische auto uit de nichemarkt naar de massamarkt is verplaatst maar blijft het ook een beetje relativeren omdat zijn concern bepaald niet voorop loopt in de ontwikkeling. "Het gaat er niet om wie het snelste op de markt is maar wie de betrouwbaarste en veiligste technologie in huis heeft", aldus Winterkorn.