Tot en met 31 december 2010 worden retrofit roetfilters op personenauto’s, vrachtauto’s en mobiele werktuigen gesubsidieerd met het resterende budget van 2009. Voor de EEV-regeling en affabriek roetfilters op bestelauto’s en taxi’s is het budget in 2009 vastgesteld op 15,4 miljoen euro. Voor 2010 is in totaal 8,6 miljoen euro beschikbaar gesteld.
In 2009 hebben ruim dertienduizend voertuig- of werktuigeigenaren voor ruim 26 miljoen euro subsidie ontvangen voor de aanschaf van een roetfilter of een vrachtwagen met schonere motor. Per 1 oktober 2009 is de Euro V motor voor nieuwe vrachtwagens Europees verplicht. Vanaf diezelfde datum is dan ook de subsidiëring van voertuigen met die motor stopgezet. Voor EEV motoren, die schoner zijn dan Euro V motoren, blijft er subsidie beschikbaar in 2010.
Doel van het programma Verkeersmaatregelen Luchtkwaliteit is de stedelijke luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren door de uitstoot van fijnstof en NOx door dieselvoertuigen en mobiele werktuigen te verminderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding