Met de hybride concept, die al vorig jaar debuteerde in Tokyo, wil Subaru’s eigenaar Fuji Heavy Industries laten zien dat een hybride model op komst is in 2012. De ceo Masatsugu Nagato meldde op de afgelopen show in Detroit dat Subaru weliswaar niet vooraan heeft gestaan met het bekendmaken van hybrideplannen maar dat men vijf jaar geleden eerst heeft overwogen met een elektrische auto te komen. "Wij hebben dat plan toen terzijde geschoven, aangezien we ervan overtuigd waren dat de ev nog te ver weg is. De accu’s zijn te duur en de logistiek is nog lang niet voor elkaar. We zullen in 2012 met een hybride op de markt komen."

Hij zei dat het een nieuw model zal zijn maar het kan ook een versie van een nieuw model kan zijn. Het lijkt aannemelijk dat de nieuwe generatie Impreza, die voor 2012 op stapel staat, een hybride uitvoering zal krijgen maar het zou het ook nog de Forester kunnen zijn. Nagato zei ook dat Subaru veel leert van aandeelhouder Toyota (16,5 procent). "Wij sturen onze ingenieurs naar hen en steken veel op van hun inmiddels jarenlange ervaring met de Prius. Maar dat betekent niet dat wij Toyota’s hybride aandrijving zullen gebruiken. Wij moeten die zelf ontwikkelen met het oog op de combinatie met onze boxermotoren."
Ook de samenwerking met Daihatsu noemt Nagato bevredigend. Subaru gaat stoppen met de bouw van kleine auto’s voor de Japanse markt maar omdat er op die markt wel vraag naar is,  zullen Toyota en Daihatsu dat voor hen gaan doen. Subaru krijgt ook een van hun 1,3-litermotoren voor de Europe Justy.

Hoewel 2009 ook voor de Japanners geen goed jaar was, verkocht Subaru in Amerika veertien procent minder dan het jaar ervoor en dat is beter dan de markt die gemiddeld 21 procent minder presteerde. Subaru heeft daar zelfs het luxe probleem van langere levertijden voor onder meer de Tribeca.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding