Dat blijkt uit een online enquête onder duizend Nederlandse autorijders, die begin november is gehouden in opdracht van toeleverancier Bosch. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd. Voor zover bekend is het de eerste keer dat is onderzocht hoe Nederlanders staan tegenover ‘groene mobiliteit’.

De gemiddelde landgenoot blijkt ervan overtuigd dat er de komende tien jaar een toekomst is voor elektrische auto’s: 75 procent zegt hierin te geloven. Het zal echter nog wel even duren eer die elektrische auto dezelfde prestaties levert als auto’s met een klassieke verbrandingsmotor. Volgens 8 procent lukt dat nog vóór 2015, maar de overgrote meerderheid (62 procent) ziet het er pas tussen 2015 en 2025 van komen. Opvallend: een op de twaalf Nederlanders verwacht dat een elektrische auto nooit de prestaties van de huidige diesel- of benzineauto’s zal kunnen evenaren.

Voor 97 procent staat het buiten kijf dat diesel- en benzineauto’s nog zuiniger en milieuvriendelijker kunnen worden. Die verwachting strookt met de verwachting van Bosch zelf, dat verbeterpercentages van 25 tot 30 procent haalbaar acht. "Over enkele jaren zal een compacte middenklasse auto nog slechts drie liter per honderd kilometer verbruiken", aldus Filip Boelens, Divisional Director Automotive Technology Bosch Benelux.

Van de Nederlanders die meededen aan het onderzoek is 69 procent bereid extra te betalen voor een zuinigere auto, als de totale gebruikskosten nadien lager liggen. Een bij het onderzoek betrokken consultant van TNO noemt het "opmerkelijk dat een derde van de Nederlanders niet bereid is om eerst te investeren en nadien geld terug te winnen. We hebben meer inzicht nodig in het effect van aanschafkosten versus gebruikskosten op het aankoopgedrag."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding