Dat heeft Jato Dynamics berekend. Voor het derde jaar op rij heeft Fiat Automobiles de laagste gemiddelde CO2-uitstoot van alle volumemerken in Europa. Met een gemiddelde uitstoot van 127,8 gram per kilometer eindigt Fiat vóór Toyota (130,1 g/km), Peugeot (133,6), Renault (137,5 ), Citroen (137,9), Ford (140,0), Opel/Vauxhall (148,9), Volkswagen (150,4), Audi (160,9) en Mercedes (176,4 gram per kilometer).

 

Ook als groep (Fiat Group Automobiles omvat de merken Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Abarth) staat Fiat aan kop als het gaat om laagste gemiddelde CO2-uitstoot en eindigt boven Toyota, PSA, Renault en Hyundai.  Dit succes is deels te danken aan de prestaties van het merk Alfa Romeo dat met een gemiddelde reductie van 18,3 gram per kilometer en 109.542 verkochte auto’s wereldwijd de beste reductie over de hele reeks noteerde.

 

Fiat zegt dat de ‘ecovriendelijke’ prestatie het resultaat is van jarenlange toewijding en een langetermijnstrategie die gebaseerd is op een tweezijdige benadering: het implementeren van technologische oplossingen én het beïnvloeden van het rijgedrag waaroor de bestuurder.  Uitstootvriendelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld de Twin-Air tweecilindermotoren dien op de salon van Genève worden gepresenteerd. Andere oplossingen die al bestaan zijn bijvoorbeeld de Multiair-technologie voor benzinemotoren.

Ook qua dieselmotoren biedt Fiat eveneens state-of-the-art technologie, bijvoorbeeld met acht injecties per cyclus. Verder claimt Fiat wereldwijd nummer 1 te zijn op het gebied van aardgas-groengas aangedreven auto’s. Aardgas/groengas geeft ongeveer 23 procent minder CO2-uitstoot èn de uitstoot van fijnstof is nagenoeg nihil.  

 

In Nederland zijn alle Fiat-modellen leverbaar met een groen label. Gevolg hiervan is dat 95 procent van alle Fiats die in 2009 in Nederland zijn verkocht, was voorzien van een groen label.  Jato Dynamics is in veertig landen actief met consultancy en research voor de auto-industrie.

 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding