"Volkswagen wil elektromobiliteit uit de sfeer van nichemodellen halen", zegt ontwikkelingschef Ulrich Hackenberg van Volkswagen in een interview met het Duitse Handelsblatt Online naar aanleiding van de bijeenkomst in Berlijn voor een platform elektrische mobiliteit. "Wij willen nog voor 2018 een serie elektrisch aangedreven voertuigen op de markt brengen. Toekomstige elektrische auto’s bieden grote kansen voor duurzamere mobiliteit, zeker als we zorgen dat we groene stroom gebruiken."

Tot voor kort wilde Volkswagen helemaal niks weten van elektrische auto’s. Maar men is van mening veranderd. "We hebben altijd gesteld dat we nieuwe technologie pas op de markt brengen als de klanten er wat aan hebben. Wat elektromobiliteit betreft nadert dat tijdstip", zegt Hackenberg nu. Onlangs is in Berlijn de elektrische Golf Blue-E-Motion gepresenteerd. "Binnenkort laten we geselecteerde klanten rijden met een vloot elektrische Golfs. In 2013 brengen we de elektrische Volkswagen Up op de markt, kort daarna gevolgd door elektrische versies van de Golf en de Jetta."

Hackenberg is optimistisch over de aandacht van overheidswege maar het gaat volgens hem nu om doorpakken. "In Duitsland worden nu de randvoorwaarden voor elektrische mobiliteit op een rijtje gezet en ik verwacht veel van het onlangs opgerichte nationale platform voor elektromobiliteit. De bondsregering moet zeer snel de komst van een landelijk dekkend netwerk van laadstations bevorderen. Elk laadstation dat vanaf nu wordt geopend, sterkt het vertrouwen van de consument dat een elektrische auto prima is voor dagelijks gebruik. De infrastructuur van oplaadpunten mag niet de achilleshiel zijn."

Maar voorlopig zal nog het leeuwendeel van de auto’s met verbrandingsmotoren rijden. Daarom zal Volkswagen doorgaan met het ontwikkelen van nog zuinigere en schonere benzine-, diesel- en aardgasmotoren zodat die ook in de toekomst nog bestaansrecht hebben. Parallel aan het elektro-offensief loopt de introductie van hybride modellen. De nieuwe Touareg is inmiddels als hybride te koop. In 2012 komt de Jetta Hybrid en in 2013 de Golf Hybrid en de Passat Hybrid.

 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding