De problemen van de huidige hybride en elektrische auto zijn het formaat, het gewicht en de kosten van de noodzakelijke batterijen. De auto wordt er heel veel zwaarder door en heel erg duur. Eerder dit jaar is een materiaalonderzoekproject gestart op het Imperial College in Londen dat negen Europese bedrijven en instituten bijeengebracht heeft.  Volvo Car is de enige autofabrikant die meedoet. De Europese Unie heeft 3,5 miljoen euro aan subsidie gegeven.

Men ontwikkelt een composiet van koolstofvezel en polymeerhars dat elektrische energie kan opwekken en opslaan, sneller dan de traditionele accu’s. Tegelijkertijd is het materiaal extreem sterk en buigbaar. Het gewicht van de auto zou ongeveer vijftien procent dalen als dit materiaal zou worden toegepast. Het project loopt vooralsnog drie jaar.

Klik op  het plaatje voor een grotere afbeelding.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding