Samen met partners als Volvo, bussenbouwer Van Hool en de universiteiten van Leuven en Brussel werkt het competentiecentrum DRIVE aan inductieve laadsystemen. Auto’s draadloos opladen via lussen in het wegdek, om het simpel te stellen.

"Men kan het inductief laden van een voertuig vergelijken met het opladen van een elektrische tandenborstel, die daarvoor in zijn houder steekt", legt Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten uit. "Bij het inductief laden van een voertuig dient er echter niets ingestoken te worden, dus dat is bijzonder gebruiksvriendelijk. Deze technologie kan ook gebruikt worden voor het snel en gebruiksvriendelijk laden van elektrische auto’s op een publieke of private parkeerplaats of in een garage. Je auto laadt dus op terwijl hij stilstaat op een parkeerplaats in een winkelstraat, terwijl je thuis voor de deur parkeert of in de garage staat".

Het idee wordt voor het eerst getest met bussen van het openbaar vervoer in Lommel. Op de N769 werd hiervoor speciaal een rijstrook aangepast om het in reële omstandigheden uit te proberen. Werkt het efficiënt? Wat is de invloed op de energievoorziening? Is het veilig? Op die vragen proberen de onderzoekers een antwoord te vinden.

Minister Lieten is alvast enthousiast: "Als alle voorwaarden gunstig zijn om de technologie toe te passen, betekent dat een doorbraak voor de introductie van elektrische voertuigen.”

Bron: AutoInternationaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding