Volkswagen lanceert thuiscentrale met Caddy-motor

Volkswagen heeft samen met energiemaatschappij LichtBlick in Duitsland zijn eerste energiecentrale voor thuisgebruik geïnstalleerd.

Deze ‘centrale’ voor warmte en elektriciteit heeft als basis een verbrandingsmotor die geschikt is voor aardgas en groen gas. Met de thuiscentrale zijn energiebesparingen tot veertig procent mogelijk, zegt VW. Samen met LichtBlick streeft de autofabrikant naar de inzet van honderdduizend thuiscentrales. Daarmee ontstaat een ‘gedecentraliseerde krachtcentrale’ met de gecombineerde capaciteit van twee gemiddelde kerncentrales.

 

De compacte ‘thuiscentrale’ van Volkswagen is ontwikkeld voor gebouwen met een energiebehoefte vanaf veertigduizend kilowattuur per jaar. Denk aan zeer grote woningen, kleine flatgebouwen, scholen en bedrijven. De energiecentrale werkt vraaggestuurd en past in een totaalaanpak voor duurzame energieopwekking. De thuiscentrale is bijvoorbeeld zeer geschikt om de wisselende opbrengst van zonnepanelen en windmolens aan te vullen.

 

De aardgasmotor uit de Volkswagen Caddy (2.0) vormt het hart van de thuiscentrale. Restwarmte wordt opgeslagen en later gebruikt voor verwarming. De besparing ten opzichte van conventionele systemen kan oplopen tot veertig procent. Dat maakt de centrale aantrekkelijk voor particulieren, bedrijven en instellingen. LichtBlick rekent een eenmalige bijdrage van vijf mille voor de thuiscentrale en zorgt voor de ontmanteling van het conventionele verwarmingssysteem en onderhoud plus reparatie.

 

De eerste thuiscentrale van Volkswagen en LichtBlick is in Hamburg in gebruik genomen. Nog voor het einde van dit jaar wordt dit aantal uitgebreid tot dertig. Naar verwachting volgt ook de inzet in andere Duitse steden. Op de lange termijn houden Volkswagen en LichtBlick zoals gezegd rekening met een ‘netwerk’ van honderdduizend thuiscentrales die op aardgas werken.

 

Volkswagen lanceert thuiscentrale met Caddy-motor - Automobielmanagement.nl

Volkswagen lanceert thuiscentrale met Caddy-motor

Volkswagen heeft samen met energiemaatschappij LichtBlick in Duitsland zijn eerste energiecentrale voor thuisgebruik geïnstalleerd.

Deze ‘centrale’ voor warmte en elektriciteit heeft als basis een verbrandingsmotor die geschikt is voor aardgas en groen gas. Met de thuiscentrale zijn energiebesparingen tot veertig procent mogelijk, zegt VW. Samen met LichtBlick streeft de autofabrikant naar de inzet van honderdduizend thuiscentrales. Daarmee ontstaat een ‘gedecentraliseerde krachtcentrale’ met de gecombineerde capaciteit van twee gemiddelde kerncentrales.

 

De compacte ‘thuiscentrale’ van Volkswagen is ontwikkeld voor gebouwen met een energiebehoefte vanaf veertigduizend kilowattuur per jaar. Denk aan zeer grote woningen, kleine flatgebouwen, scholen en bedrijven. De energiecentrale werkt vraaggestuurd en past in een totaalaanpak voor duurzame energieopwekking. De thuiscentrale is bijvoorbeeld zeer geschikt om de wisselende opbrengst van zonnepanelen en windmolens aan te vullen.

 

De aardgasmotor uit de Volkswagen Caddy (2.0) vormt het hart van de thuiscentrale. Restwarmte wordt opgeslagen en later gebruikt voor verwarming. De besparing ten opzichte van conventionele systemen kan oplopen tot veertig procent. Dat maakt de centrale aantrekkelijk voor particulieren, bedrijven en instellingen. LichtBlick rekent een eenmalige bijdrage van vijf mille voor de thuiscentrale en zorgt voor de ontmanteling van het conventionele verwarmingssysteem en onderhoud plus reparatie.

 

De eerste thuiscentrale van Volkswagen en LichtBlick is in Hamburg in gebruik genomen. Nog voor het einde van dit jaar wordt dit aantal uitgebreid tot dertig. Naar verwachting volgt ook de inzet in andere Duitse steden. Op de lange termijn houden Volkswagen en LichtBlick zoals gezegd rekening met een ‘netwerk’ van honderdduizend thuiscentrales die op aardgas werken.