Dat meldt Autoblog.nl. “De eerste resultaten smaken naar meer, maar er is nog redelijk wat onderzoek nodig voordat we daadwerkelijk gebruikte autobanden kunnen tanken. Er zijn niet overdreven veel manieren om gebruikte autobanden te recyclen. Er worden bijvoorbeeld rubberen vloeren van gemaakt voor speeltuinen en sportzalen, of slippers en schoenen. Echt eenvoudige manieren om versleten banden op grote schaal te recyclen zijn er niet echt.”

 

De Spaanse scheikundige Maria Felisa Laresgoiti Perez heeft een doorbraak bereikt. Door de autobanden zo’n 30 minuten lang te verhitten tot 500 graden (pyrolyse) zonder aan het proces zuurstof toe te voegen, ontbindt het rubber in bruikbare onderdelen. 40 procent van het materiaal wordt vloeibaar en 16 procent van het materiaal verandert in gas. Het restant van 44 procent is metaal en roet (in een vaste toestand). Dat kan dienen als alternatief diesel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding