Het nieuwe criterium wordt toegevoegd aan de bestaande meetpunten, namelijk klimaat, luchtkwaliteit, geluid, veiligheid, ruimtebeslag en bereikbaarheid. De Innovatieprijs wordt sinds 1997 uitgereikt voor het meest vernieuwende product van dat moment. de door Varta gesponsorde prijs wordt uitgereikt tijdens de opening van AutovakRAI 2011, op 28 maart.

Op de beurs staan voor het eerst alle afdelingen van Bovag op één plek: het Bovag Meeting Plaza. Naast een ontmoetingsplek is dit ook de plek waar ondernemers vragen kwijt kunnen bij diverse experts. Verder voorziet de AutovakRAI 2011 in samenwerking met Shop Plaza, dat op 29 maart speciaal voor de tankstationondernemer zijn deuren opent in het RAI Elicium. Net als in 2009 is er weer het Technisch Theater, met iedere dag  interactieve workshops over actuele onderwerpen en trends in auto-onderhoud.