Groengas wordt geproduceerd uit afvalwaterslib en biomassa zoals gft-afval en mest. Het heeft de kwaliteit van aardgas, zodat het ook volkomen veilig gebruikt kan worden in aardgasmotoren. Een kilo gas levert evenveel energie als een liter dieselolie. Naast de portemonnee profiteert ook het milieu van het rijden op groengas: de uitstoot van CO2 loopt met ten minste negentig procent terug. Ten opzichte van diesel daalt daarnaast de uitgestoten hoeveelheid fijnstof en NOx ook flink, aldus de wervende tekst van de vereniging.

Vereniging Groen Gas Mobiel, waarin zo’n twintig belanghebbenden zich hebben verenigd, voorspelt de komende jaren een sterke groei van het aantal auto’s dat geschikt is voor groengas. Wereldwijd rijden inmiddels meer dan tien miljoen voertuigen rond met een groengas- cq aardgasinstallatie. Binnen Europa groeit de populariteit zeer snel: in Duitsland tanken al meer dan zeventigduizend voertuigen groengas, in Italië zijn dat er meer dan zevenhonderdduizend en in Zweden rond de 23 duizend. In Nederland gaat het om ruim dan drieduizend voertuigen.

Autofabrikanten als Opel, Volkswagen, Mercedes-Benz en Fiat brengen af fabriek zogenaamde CNG-auto’s, die zijn voorzien van een voor Groengas geschikte installatie. Afhankelijk van het type auto en merk kan in een aantal gevallen de installatie ook achteraf worden ingebouwd. Diverse leasemaatschappijen hebben gasauto’s in hun programma’s opgenomen. Last but not least: het netwerk aan gasstations in Nederland zal dit jaar groeien tot boven de honderd, zo meldt de vereniging. Op dit moment kan al op zestig plaatsen groengas worden getankt.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding