Green Planet wordt het eerste pompstation in Nederland waar consumenten zeker zes verschillende soorten alternatieve brandstof kunnen tanken, waaronder twee soorten bio-ethanol , twee soorten biodiesel, groen gas dat wordt geproduceerd door afvalverwerker Attero in Wijster en in de toekomst ook lng (vloeibaar aardgas). Daarnaast kunnen eigenaren van elektrische auto’s, scooters en fietsen hun voertuig opladen. De stroom zal eerst nog afkomstig zijn van het elektriciteitsnet maar in de toekomst zullen zonnepanelen en windturbines de elektriciteit opwekken.

Behalve een duurzaam tankstation wordt Green Planet een belevingscentrum voor alles wat met duurzaam vervoer te maken heeft. De consument kan er informatie krijgen over het tanken van alternatieve en meer duurzame brandstoffen, bijvoorbeeld over de geschiktheid van eigen auto, de kosten van het eventueel geschikt maken maar ook over hoeveel CO2-uitstoot het scheelt om op alternatieve brandstoffen te rijden.

Het doel van Green Planet is de verkoop en het gebruik van duurzame brandstoffen te bevorderen en hiermee een bijdrage te leveren aan een klimaatneutrale en duurzame vorm van energie ten behoeve van de mobiliteitsector. De totstandkoming van Green Planet wordt gesteund door de provincie Drenthe, gemeente Hoogeveen, Bovag, TechnologieCentrum Noord-Nederland en de stichting Energy Valley. De realisatie vergt een investering van circa 2,5 miljoen euro. Het Rijk ondersteunt het project met een bijdrage van bijna één miljoen uit de Unieke Kansen Regeling (UKR) voor energietransitieprojecten.

Green Planet komt aan de A28 bij de afslag Pesse.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding