De Chevrolet Volt werd toen elfhonderd keer verkocht – een stijging van bijna vijftig procent ten opzichte van het resultaat in september. Voor de Leaf was minder belangstelling, de verkopen van de Japanner vielen terug van ruim duizend stuks in september tot 850 stuks afgelopen maand. Op jaarbasis gaat de Nissan evenwel nog steeds fier aan kop. De teller staat nu cumulatief op ruim achtduizend stuks voor de Leaf in Amerika versus vijfduizend bestellingen voor de Volt.

 Maar GM stelt  dat de strijd nog niet is gestreden  en dat er alles aan wordt gedaan om in de resterende twee maanden van dit jaar de verkopen alsnog te verdubbelen. Lukt dit, en blijft de Leaf verkooptechnisch kwakkelen, kan de Chevrolet de jaarbokaal nog steeds pakken. De Volt kost in de VS bijna 25 procent meer dan de Leaf maar qua leasebedragen is de Amerikaan afgerond maar tien procent duurder.

 

 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding