De EC meent hiermee tegemoet te komen aan de burger, die door het groeiende verkeer in Europa steeds meer last krijgt van lawaaiige voertuigen. Daarnaast moeten de nieuwe eisen leiden tot lagere kosten voor overheden. De aanleg van dure geluidsschermen of stiller asfalt is minder hard nodig als auto’s en vooral vrachtwagens geluidsarmer worden.

Vrachtwagenfabrikanten moeten na twee jaar 1 dB(a) minder geluid te maken. In de drie jaar die volgen komt er nog eens 2 dB(a) vermindering bij. In de regel is een afname van één Decibel nét waarneembaar voor het menselijk ook. Een afname van 4 dB(a) klinkt als ongeveer een kwart minder

‘Een grote meerderheid van de nu verkochte personenauto’s voldoet al aan de eisen van de eerste stap. Een kwart haalt zelfs de eisen van stap twee. De eisen zouden strenger moeten zijn,’ zegt directeur Nina Renshaw van de Europese milieubeweging Transport and Environment.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding