Dit zijn de eerste twee snelladers van de vierhonderd die Nissan ter beschikking stelt in Europa, en waarvan er veertig bestemd zijn voor Nederland. Nissan vindt dat elke elektrische auto zich binnen een laadtijd van dertig minuten tot tachtig procent moet kunnen opladen.

De eerste snelladers van Nissan zijn het begin van een compleet Europees netwerk dat het reizen met bijvoorbeeld de volelektrische Nissan Leaf eenvoudiger moet maken. Nissan wil dat automobilisten hun elektrisch aangedreven auto altijd binnen dertig kilometer van waar ze zich bevinden moeten kunnen opladen. De eerste openbare snellader werd gisteren onthuld op een strategische plek nabij de A1, aan de Maanlander 14 in Amersfoort, bij het bedrijfsverzamelgebouw van de ontwikkelende belegger Schipper Bosch (www.sb.nl).

De Franse ceremonie vond plaats bij de Cora-supermarkt in het stadje Haguenau. Het is de eerste van zes snelladers in de Franse Elzas. Deze regio is zeer actief op het gebied van elektrisch rijden en investeert in een elektrische infrastructuur. Frankrijk wil in totaal veertig snelladers plaatsen.

Oliver Paturet, manager Zero Emission Strategy Nissan Europe, is verheugd met de ingebruikname van de eerste snelladers. "De installatie van deze eerste exemplaren is een belangrijk moment voor emissievrije mobiliteit in Europa. Met de donatie van vierhonderd snelladers en de duizenden die partners de komende jaren zullen installeren, wordt elektrisch rijden voor meer mensen in Europa aantrekkelijk. We helpen bij het ontwikkelen van het soort netwerken als in Nederland, zodat een snellader nooit ver weg is. In de komende maanden maken we onze plannen voor internationale, nationale en regionale snellaadnetwerken bekend." De installatie van de snelladers vindt plaats tijdens de social media-campagne ‘The Big Turn On’.  

Nissans snellader voldoet aan de eisen van de internationale CHAdeMo-standaard voor snelladers. De snellaadpaal is ontworpen en ontwikkeld door Nissan, zodat hij kleiner en goedkoper is dan de normale uitvoeringen. De lader is ook geschikt voor het AC 43 kW-oplaadsysteem van alliantiepartner Renault, voor toekomstige uitbreiding van het netwerk. Bart van Thienen, communications director van Nissan Nederland: "In de nabije toekomst zijn met de initiatieven van Nissan en onze partnerbedrijven binnenkort door heel Nederland snelladers te vinden."  Miko de Haan van The New Motion vindt het snellaadnetwerk ‘een bevrijding voor de elektrische auto’. Hiermee wordt een belangrijk argument om niet elektrisch te gaan rijden, weggenomen, vindt hij.

 

AM-Congres Driving Business Goes Electric op 20 juni