Daarnaast is er ook voer voor petrolheads: de spectaculaire SLS AMG Coupé Electric Drive staat op de stand. Begin 2013 komt de derde generatie smart fortwo ed op de markt. De nieuwste uitvoering van de volledig elektrisch aangedreven smart heeft een nieuwe elektromotor die voortkomt uit de joint-venture met Bosch. Deze motor levert een vermogen van maximaal 55 kW (voorganger: 30 kW) en is gekoppeld aan een accupakket (17,6 kW) van Deutsche ACCUmotive.

De prestaties van de nieuwe smart fortwo ed zijn er vergeleken met de voorgangersterk op vooruit gegaan. Zo heeft het nieuwe model een (lokaal emissievrije) actieradius van ruim 140 km. De topsnelheid bedraagt nu meer dan 120 km/h (was 100 km/h) en de voor stadsgebruik relevante sprint van 0-60 km/h duurt slechts 5 seconden (was 6,5 seconden).

Het opladen van de accu’s kan thuis of op het werk via het reguliere stroomnet. Bovendien is er een snellaadfunctie met een speciale krachtstroom-laadkabel. Op deze manier is zelfs een lege accu binnen een uur volledig te laden. Ook heel handig: de smart drive app. Hierin is bijvoorbeeld een ‘car finder’ ingebouwd. Een speciaal webportaal maakt het mogelijk om de laadstatus van de accu via de thuiscomputer te bekijken. Ook smartcharging is via dit portaal mogelijk. Het invoeren van bijvoorbeeld de geplande vertrektijd volstaat voor het starten van een zo economisch mogelijk laadproces (waarbij bijvoorbeeld voordelige nachtstroom wordt gebruikt).

Wat betreft de Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID: het is enige 20% limousine in zijn klasse. Deze eerste Mercedes-Benz met diesel-hybride-aandrijving heeft een gemiddeld verbruik van slechts 4,2 liter diesel per 100 km (CO2: 109 g/km). De E 300 BlueTEC HYBRID is door keuringsinstantie TÜV onderscheiden met het Milieucertificaat. Dit is toegekend naar aanleiding van de beoordeling van milieuaspecten over de gehele levenscyclus – van productie via gebruik tot en met recycling.

Over de complete levensduur stoot de nieuwe E 300 BlueTEC HYBRID 23% minder CO2 uit dan een vergelijkbare (en al zeer efficiënte) E 300 CDI BlueEFFICIENCY. De Mercedes-Benz E 300 BlueTEC HYBRID is er als limousine en als estate.

De SLS AMG Coupé Electric Drive is nog een studiemodel. Maar een productiemodel komt al in 2013 op de markt. Onder zijn fascinerende uiterlijk met de kenmerkende vleugeldeuren schuilt de ultieme vorm van elektrische aandrijving. Elk wiel beschikt over een eigen, zeer krachtige elektromotor. Deze motoren worden gevoed door een vloeistofgekoeld lithium-ion-accu pakket met een capaciteit van maar liefst 60 kWh. Het accupakket is ondergebracht in de ‘tunnel’ waar zich bij de reguliere SLS AMG-modellen de cardanas bevindt. In het productiemodel hebben de vier elektromotoren een gezamenlijk vermogen van 552 kW/750 pk en een koppel van 1000 Nm. De prestaties zijn van topklasse: de sprint van 0-100 km/h duurt bijvoorbeeld slechts 3,9 seconden. De topsnelheid bedraagt 250 km/h en de actieradius 250 km.

Voor actueel beursnieuws, de deelnemerslijst en het bestellen van kaarten voor gratis toegang: http://www.ecomobiel.nl/. ecomobiel is ook te vinden op Twitter (@ecomobiel) en LinkedIn

Bron: Autoleasewereld