Dit is genoeg voor de productie van ongeveer een achtste deel van de benodigde energie die nodig om de fabriek op volle toeren te laten draaien. Het is bovendien voldoende voor alle stroomvoorziening tijdens de zogenoemde ‘off-peak’ periodes van de fabriek waar sinds 2011 de Passat wordt gebouwd voor de Amerikaanse markt. Dichter bij huis: deze hoeveelheid energie is voldoende voor twaalfhonderd woningen.

Het Solar Park is gebouwd in het kader van VW’s wereldwijde Think Blue filosofie voor fabrieken. Na de opening van Chattanooga kreeg het complex al het label van de groenste fabriek van de wereld met een Platinum Leadership in Energy and Environmental Design certificaat van de US Green Building Council.

Hoe lang de VW-fabriek dat zal blijven, is de vraag. Want andere fabrikanten zijn vast van plan om de Duitsers in dit opzicht te verslaan. Zo is GM bezig met het opzetten van parken met zonnepanelen bij zijn fabrieken, inclusief de Detroit-Hamtramck Assembly Plant, waar de Chevrolet Volt wordt gebouwd. De panelen daar worden gebruikt om de accu’s van de Volts op te laden voordat ze naar de dealers worden getransporteerd. Het park is eigendom van en wordt geëxploiteerd door Sillicon Ranch, een bedrijf van voormalig Gouverneur Bredesen, die een sleutelrol vervulde in het binnenhalen van de Volkswagen-fabriek in Tennessee. VW heeft een contract van twintig jaar voor de afname van de energie.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding