Het betreft aanvullende plannen op het Actieplan Luchtkwaliteit (ALU) uit 2009 omdat de maatregelen in 2015 nog niet aan de Europese richtlijnen blijken te voldoen.

De reden dat de gemeente voor schonere voertuigen kiest en niet voor bijvoorbeeld betere doorstroming van het verkeer is omdat het teveel tijd komst om de infrastructuur aan te passen. De schonere voertuigen zijn ook van belang omdat auto’s en brommers voor driekwart van de luchtuitstoot zorgen. Bovendien is het verkeer in Utrecht vervuilender dan het landelijk gemiddelde.

Voor alle inwoners van Utrecht wordt een tegemoetkoming aangeboden van circa 1.250 euro (exacte bedrag is nader te bepalen) voor de aanschaf van een schoner voertuig (Euro 6 diesel, Euro 3 benzine, of schoner). Bewoners in het milieuzonegebied kunnen aanvullend een compensatie van 500 Euro ontvangen als zij hun auto van de hand doen.

Andere voorgestelde maatregelen om gezonde lucht voor Utrecht te realiseren bestaat onder meer uit het invoeren van een milieuzone voor personen- en bestelvoertuigen. Een dergelijke zone zou de eerste in Nederland zijn.

De plannen worden voorgelegd aan de raad zodra de inspraakprocedure verlopen is op 10 april 2013.

Bron: Autoleasewereld