De ‘Rallye Monte-Carlo des Énergies Nouvelles’ wordt al voor de veertiende keer georganiseerd door de Automobile Club de Monaco. Het startschot wordt gegeven op 21 maart in Annecy-le-Vieux, Clermont-Ferrand en Lugano en de rally eindigt drie dagen later in Monaco. Dit jaar zijn er meer regelmatigheidstests, zodat de nadruk nog meer op efficiënte rijprestaties komt te liggen. De opzet van de rally is een bepaalde afstand af te leggen met een constante snelheid en met zo weinig mogelijk brandstofverbruik.  

Om aan de start te mogen verschijnen, mogen de voertuigen maximaal een CO2-uitstoot van 115 g/km hebben. Het algemene klassement wordt bepaald door de verhouding van het voertuiggewicht, de CO2-uitstoot, de energiedichtheid van de brandstof en het verbruik. De ‘Rallye Monte-Carlo des Énergies Nouvelles’ is het oudste en beroemdste evenement in de motorsport voor voertuigen met alternatieve aandrijvingssystemen.