Fisker Nederland stelt klanten per e-mail gerust

In een e-mail aan zijn klanten laat Fisker Nederland vandaag weten onverminderd vertrouwen te hebben in de continuïteit van het merk en dat de levering van auto’s niet in gevaar is.

Aanleiding zijn de financiële problemen bij de Amerikaanse fabrikant van de elektrische sportwagen Karma. Honderdzestig van de tweehonderd medewerkers kregen afgelopen vrijdag ontslag.

Persbureau Reuters, zich baserend op een bron die de interne bijeenkomst bijwoonde, stelt dat de ingrijpende personeelsreductie nodig is om kosten te besparen en een faillissement te voorkomen. De overgebleven medewerkers vervullen functies in sales, management en bestuur. Aan hen de taak kopers voor de onroerende goederen te vinden c.q. een overnamedeal voor te bereiden.

Voor vertrekpremies zegt Fisker geen geld te hebben. Inmiddels hebben de op straat gezette medewerkers een advocatenkantoor ingehuurd om alsnog geld te krijgen. "Dat is in Amerika een tamelijk normale procedure", reageert woordvoerder Jan Rooderkerk van Fisker Nederland. De importeur is de succesvolste ‘dealer’ van de Karma, die beschikbaar is een belastingvrije Dutch Edition (47 gram CO2/kg). De levering in Europa verloopt sinds medio 2008 via het Deense Hellemann Holding AS, dat tevens de officiële gesprekspartner is voor Fisker in de Verenigde Staten. "In Denemarken is men bezorgd, dat is evident", zegt Rooderkerk. "Tegelijk is ons verzekerd dat de levering geen gevaar loopt." Fisker Nederland (de handelsnaam van Kroymans Ecodrive BV) zou dit jaar "enige tientallen auto’s" hebben afgeleverd. De Nederlandse importeur/distributeur heeft vestigingen in Hilversum en Breda (dealer). De Amsterdam AutoRAI 2011 vormde de officiële start van Fisker in Nederland.

De Amerikaanse autoproducent opereert met geld van investeerders (1,2 miljard dollar) en de staat (200 miljoen dollar). De vrijdag aangekondigde afslanking maakt de onderneming een interessanter doelwit voor overname. Al enige tijd zingen de namen rond van twee Chinese autoproducenten. Henrik Fisker, de in Denemarken geboren oprichter en bestuursvoorzitter van Fisker Automotive, stapte medio vorige maand op. "Diverse belangrijke onenigheden" met het eigen management over de strategie zouden daaraan debet zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Fisker Nederland stelt klanten per e-mail gerust - Automobielmanagement.nl

Fisker Nederland stelt klanten per e-mail gerust

In een e-mail aan zijn klanten laat Fisker Nederland vandaag weten onverminderd vertrouwen te hebben in de continuïteit van het merk en dat de levering van auto’s niet in gevaar is.

Aanleiding zijn de financiële problemen bij de Amerikaanse fabrikant van de elektrische sportwagen Karma. Honderdzestig van de tweehonderd medewerkers kregen afgelopen vrijdag ontslag.

Persbureau Reuters, zich baserend op een bron die de interne bijeenkomst bijwoonde, stelt dat de ingrijpende personeelsreductie nodig is om kosten te besparen en een faillissement te voorkomen. De overgebleven medewerkers vervullen functies in sales, management en bestuur. Aan hen de taak kopers voor de onroerende goederen te vinden c.q. een overnamedeal voor te bereiden.

Voor vertrekpremies zegt Fisker geen geld te hebben. Inmiddels hebben de op straat gezette medewerkers een advocatenkantoor ingehuurd om alsnog geld te krijgen. "Dat is in Amerika een tamelijk normale procedure", reageert woordvoerder Jan Rooderkerk van Fisker Nederland. De importeur is de succesvolste ‘dealer’ van de Karma, die beschikbaar is een belastingvrije Dutch Edition (47 gram CO2/kg). De levering in Europa verloopt sinds medio 2008 via het Deense Hellemann Holding AS, dat tevens de officiële gesprekspartner is voor Fisker in de Verenigde Staten. "In Denemarken is men bezorgd, dat is evident", zegt Rooderkerk. "Tegelijk is ons verzekerd dat de levering geen gevaar loopt." Fisker Nederland (de handelsnaam van Kroymans Ecodrive BV) zou dit jaar "enige tientallen auto’s" hebben afgeleverd. De Nederlandse importeur/distributeur heeft vestigingen in Hilversum en Breda (dealer). De Amsterdam AutoRAI 2011 vormde de officiële start van Fisker in Nederland.

De Amerikaanse autoproducent opereert met geld van investeerders (1,2 miljard dollar) en de staat (200 miljoen dollar). De vrijdag aangekondigde afslanking maakt de onderneming een interessanter doelwit voor overname. Al enige tijd zingen de namen rond van twee Chinese autoproducenten. Henrik Fisker, de in Denemarken geboren oprichter en bestuursvoorzitter van Fisker Automotive, stapte medio vorige maand op. "Diverse belangrijke onenigheden" met het eigen management over de strategie zouden daaraan debet zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding