Uitbreiding aantal waterstoftankstations

Om Nederland kennis te laten maken met rijden op waterstof wordt het aantal waterstoftankstations de komende twee jaar uitgebreid.

In Rotterdam wordt rond de jaarwisseling een nieuw openbaar waterstoftankstation gerealiseerd dat geschikt is voor bussen en personenauto’s. Daarnaast is er een nieuw station in Helmond op de Automotive Campus NL in voorbereiding en zijn er concrete plannen om bestaande waterstoftankstations in Amsterdam en Arnhem op te waarderen en technisch geschikt te maken voor de nieuwste generatie voertuigen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) maakt deze activiteiten in het kader van duurzame mobiliteit vandaag bekend tijdens een werkbezoek aan waterstofproducent Air Liquide in Rotterdam.

Volgens Mansveld staan we "aan de vooravond van de introductie van rijden op waterstof in Nederland". Bij autofabrikanten zoals Hyundai, Toyota, Daimler en Honda zullen de komende tijd – voor de Nederlandse markt – de eerste auto’s van de band rollen die kunnen rijden op waterstof. Mansveld: "Daarom moeten we ons land klaarstomen voor deze schone en duurzame voertuigen". De overheid en marktpartijen zijn hier samen aan zet: de overheid voor het creëren van begrijpelijke, aantrekkelijke en veilige randvoorwaarden en het bedrijfsleven voor het leveren van duurzame innovatieve concepten en technologieën.’

Marktvoorbereiding

Om de marktintroductie van brandstofcelvoertuigen mogelijk te maken gaan het rijk, koplopers uit gas- en auto-industrie en decentrale overheden de komende paar jaar kennis en ervaring opdoen met waterstofprojecten zoals de aanleg van waterstoftankstations. Het doel is randvoorwaarden te formuleren op het gebied van veiligheid, vergunningverlening en fiscaliteit en tegelijkertijd de maatschappij kennis te laten maken met het rijden op waterstof. Op dit moment rijden er in Nederland al een paar OV-bussen op waterstof in demonstratieprojecten. Binnenkort worden hier enkele personenauto’s en nieuwe bussen aan toegevoegd.

Momenteel wordt de mogelijkheid van een Green Deal met marktpartijen en maatschappelijke organisaties verkend om rijden op waterstof in Nederland gezamenlijk verder vorm te geven. Ook vindt er overleg plaats met regio’s die belangstelling hebben getoond voor waterstoftankinfrastructuur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Er schijnen al twee Hyundai’s IX35 op waterstof in ons land te zijn!

Geplaatst door: Orion Automotive op
Uitbreiding aantal waterstoftankstations - Automobielmanagement.nl

Uitbreiding aantal waterstoftankstations

Om Nederland kennis te laten maken met rijden op waterstof wordt het aantal waterstoftankstations de komende twee jaar uitgebreid.

In Rotterdam wordt rond de jaarwisseling een nieuw openbaar waterstoftankstation gerealiseerd dat geschikt is voor bussen en personenauto’s. Daarnaast is er een nieuw station in Helmond op de Automotive Campus NL in voorbereiding en zijn er concrete plannen om bestaande waterstoftankstations in Amsterdam en Arnhem op te waarderen en technisch geschikt te maken voor de nieuwste generatie voertuigen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) maakt deze activiteiten in het kader van duurzame mobiliteit vandaag bekend tijdens een werkbezoek aan waterstofproducent Air Liquide in Rotterdam.

Volgens Mansveld staan we "aan de vooravond van de introductie van rijden op waterstof in Nederland". Bij autofabrikanten zoals Hyundai, Toyota, Daimler en Honda zullen de komende tijd – voor de Nederlandse markt – de eerste auto’s van de band rollen die kunnen rijden op waterstof. Mansveld: "Daarom moeten we ons land klaarstomen voor deze schone en duurzame voertuigen". De overheid en marktpartijen zijn hier samen aan zet: de overheid voor het creëren van begrijpelijke, aantrekkelijke en veilige randvoorwaarden en het bedrijfsleven voor het leveren van duurzame innovatieve concepten en technologieën.’

Marktvoorbereiding

Om de marktintroductie van brandstofcelvoertuigen mogelijk te maken gaan het rijk, koplopers uit gas- en auto-industrie en decentrale overheden de komende paar jaar kennis en ervaring opdoen met waterstofprojecten zoals de aanleg van waterstoftankstations. Het doel is randvoorwaarden te formuleren op het gebied van veiligheid, vergunningverlening en fiscaliteit en tegelijkertijd de maatschappij kennis te laten maken met het rijden op waterstof. Op dit moment rijden er in Nederland al een paar OV-bussen op waterstof in demonstratieprojecten. Binnenkort worden hier enkele personenauto’s en nieuwe bussen aan toegevoegd.

Momenteel wordt de mogelijkheid van een Green Deal met marktpartijen en maatschappelijke organisaties verkend om rijden op waterstof in Nederland gezamenlijk verder vorm te geven. Ook vindt er overleg plaats met regio’s die belangstelling hebben getoond voor waterstoftankinfrastructuur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Er schijnen al twee Hyundai’s IX35 op waterstof in ons land te zijn!

Geplaatst door: Orion Automotive op