Aanleiding voor de top 10 is het eerder gepubliceerde rapport van TNO dat stelt dat het verschil praktijkverbruik en normwaarde personenauto’s vorig jaar verder is toegenomen. Het praktijkverbruik van de nieuwste voertuigen ligt 30-50% hoger.

Uit een eerste analyse van ‘plug-in hybrides’ en ‘range-extender’ elektrische voertuigen blijkt dat deze in de praktijk 2 à 3x zoveel km op benzine rijden als verondersteld in de typekeuringstest.

Voor BNR Nieuwsradio kwam Travelcard met de volgende top 10 van ‘grootste afwijkers’: de Ford Fiesta 1.6 TDCi diesel spant de kroon met een verschil tussen de folders (3,40 liter) en die in de praktijk (5,24 liter). Dat is een afwijking van 56%.

De Renault Mégane 1.5 Dci (dus ook een diesel) volgt op de tweede plaats met 54% en op plek drie staat weer een Ford: de Focus 1.6 TDCi ECOnetic (52%).

De eerste hybride (Toyota Yaris) komt op plek 10 (39% afwijking). Opmerkelijk omdat doorgaans de hybrides de grootste afwijking zouden laten zien. Dat blijkt dus een vooroordeel. De Yaris is volgens de cijfers van werkelijkverbruik.nl met 4.87 liter per 100 km de zuinigste van de hele lijst.

Kijk voor de hele top 10 op de site van BNR

 

Bron: Autoleasewereld.nl