Nieuwe doorbraak in recycling autobanden

Onderzoekers van de Universiteit van Twente en Groningen hebben een innovatief proces ontwikkeld waarmee veel meer gerecycled rubber in nieuwe banden is te gebruiken.

Tot 40 procent

Volgens Wilma Dierkes, supervisor van het onderzoeksteam, kon tot nu toe in nieuwe banden maximaal 5% gerecycled rubber worden gebruikt. "Het proces dat nu door onderzoekers van de Universiteit van Twente en Groningen is ontwikkeld, kan 40% gerecycled rubber in nieuwe banden verwerken."

Vulkanisatieproces

Dit zou mogelijk zijn door het vulkanisatieproces terug te draaien. "Rubberpolymeren zijn van nature niet elastisch. Daarvoor is het nodig om het materiaal te vulkaniseren: een proces waarbij zwavelbruggen verbindingen vormen tussen de polymeerketens. Het polymeer, als molecuul verantwoordelijk voor de meest kritieke eigenschappen van rubber, wordt niet aangetast. Dit maakt het mogelijk om veel meer gebruikt rubber te hergebruiken. De ontwikkelde technologie is inmiddels geoctrooieerd."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Nieuwe doorbraak in recycling autobanden - Automobielmanagement.nl

Nieuwe doorbraak in recycling autobanden

Onderzoekers van de Universiteit van Twente en Groningen hebben een innovatief proces ontwikkeld waarmee veel meer gerecycled rubber in nieuwe banden is te gebruiken.

Tot 40 procent

Volgens Wilma Dierkes, supervisor van het onderzoeksteam, kon tot nu toe in nieuwe banden maximaal 5% gerecycled rubber worden gebruikt. "Het proces dat nu door onderzoekers van de Universiteit van Twente en Groningen is ontwikkeld, kan 40% gerecycled rubber in nieuwe banden verwerken."

Vulkanisatieproces

Dit zou mogelijk zijn door het vulkanisatieproces terug te draaien. "Rubberpolymeren zijn van nature niet elastisch. Daarvoor is het nodig om het materiaal te vulkaniseren: een proces waarbij zwavelbruggen verbindingen vormen tussen de polymeerketens. Het polymeer, als molecuul verantwoordelijk voor de meest kritieke eigenschappen van rubber, wordt niet aangetast. Dit maakt het mogelijk om veel meer gebruikt rubber te hergebruiken. De ontwikkelde technologie is inmiddels geoctrooieerd."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding