Het onderzoek Charged? (met een vraagteken) is een gezamenlijk project van Accenture, GreenFlux, Oranjewoud en de website Zerauto. Dit online onderzoek is bedoeld om meer te weten te komen over ev-ervaringen in de praktijk en hoe elektrisch rijden bereikbaar kan worden gemaakt. De resultaten van het onderzoek zijn gemeten in de periode maart tot en met mei 2013. Ten opzichte van de vorige onderzoeksperiode (februari t/m april 2012) is het aantal ev’s op Nederlandse bodem met zevenduizend stuks toegenomen tot 9,5 duizend, waarvan overigens 75 procent een plug-in hybride is. In plaats van de 151 mensen in 2012 deden ditmaal 193 mensen mee aan het onderzoek.

Vragenlijst

Maar liefst 81 procent van de respondenten geeft aan dat meer laadpunten doorslaggevend zijn om vaker de elektrische auto te pakken. Slechts zeven procent zegt dat goedkoper laden van belang is en maar negen procent wil een grotere actieradius. Een minderheid van slechts vier procent zegt dat sneller laden belangrijk is om vaker elektrisch te rijden.

Het belang van meer laadpalen komt ook terug in andere delen van het onderzoek. Zo is 48 procent van de respondenten bereid maximaal een kwartier te lopen tussen een laadpunt en de eindbestemming. Ook opvallend is dat vrijwel alle deelnemers die beschikken over een tweede auto, de elektrische het meest gebruiken (90%).

Op het Congres Duurzame Mobiliteit van Automobiel Management op 25 juni presenteerde Hans de Boer van Greenflux al de eerste voorlopige cijfers. U kunt zijn presentatie hier downloaden.   

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding