De FCEV wordt de opvolger van de Honda FCX Clarity die al geruime tijd voor diverse testdoeleinden wordt gebruikt. Honda verwacht de FCEV in 2015 op de markt te brengen. Dat gebeurt eerst in de VS en in Japan. Europa volgt later.

De Honda FCEV Concept is de eerste auto met brandstofceltechniek waarbij de gehele aandrijflijn onder de motorkap past. De zogenoemde Fuel Cell-stack is 33 procent kleiner dan die van de FCX Clarity. De nieuwe FCEV biedt dan ook meer ruimte voor passagiers. Bovendien is het eenvoudiger om de brandstofcelmotor in bestaande modellen te monteren, zonder dat die ingrijpend hoeven te worden aangepast.

Ondanks het compactere formaat van de Fuel Cell-stack, is de vermogensdichtheid 60 procent toegenomen ten opzichte van die in de FCX Clarity. Volgens Honda heeft de FCEV Concept een actieradius van meer dan 300 mijl (480 km). Tevens kunnen de waterstoftanks sneller worden gevuld. De tanks van de FCEV zijn in circa drie minuten gevuld bij een druk van 70 Mpa.

Honda is niet de enige fabrikant die een waterstofauto in 2015 op de markt brengt. Ook Toyota is druk bezig om de productie van de nieuwe FCV voor te bereiden.

Bron: ZERauto