De stichting splitst zich nu in ElaadNL en EVnetNL. De eerste fungeert als kennis- en innovatiecentrum op het gebied van oplaadinfrastructuur. EVnetNL zorgt voor het beheer en het onderhoud van de oplaadpalen.

Behalve het plaatsen van palen zorgde e-laad in samenwerking met andere partijen ook voor een reeks innovaties. In Nederland zijn daardoor alle publieke laadpunten met eenzelfde type oplaadpas te gebruiken. Verder is data beschikbaar voor bijvoorbeeld verrekening, diverse apps en navigatiesystemen en zorgt het OCPP (Open Charge Point Protocol) voor een universele ‘taal’ tussen oplaadpaal en backoffice. OCPP begon in Nederland bij Stichting e-laad, maar wordt inmiddels in veel landen in Europa en daarbuiten gebruikt.

De opkomst van elektrisch rijden en laden is een belangrijke ontwikkeling voor het elektriciteitsnet. ElaadNL zorgt voor inzicht in de noodzakelijke maatregelen, zodat de netbeheerders innovatieve oplossingen kunnen kiezen die de samenleving voordeel opleveren. Zo zet ElaadNL in op kleinere en efficiëntere oplaadpalen.

EVnetNL zorgt onder meer voor het beheer en het onderhoud van de oplaadpalen en het up-to-date houden van de software, zodat de drieduizend laadpunten optimaal functioneren. Zo kunnen gebruikers hun elektrische auto’s de komende jaren probleemloos opladen.

Bron: ZERauto

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding