De onderzoekers verklaren dit door het feit dat personenwagens maar twintig procent produceren van alle koolstofdioxide die in onze atmosfeer terechtkomt. De studie van de North Carolina State University is gebaseerd op een model dat alle emissies in de VS voor de komende veertig jaar probeert te voorspellen, zo meldt de website van Het Laatste Nieuws. Tegen 2050 zal maximaal veertig procent van alle auto’s in de VS hybride of volelektrisch zijn. En zelfs als dat lukt, zal het geen merkbare reductie in CO2-uitstoot opleveren.

De wetenschappers onderstrepen in hun onderzoek nogmaals de paradox van elektrische auto’s. Hoewel ze zelf geen CO2 produceren, halen ze hun energie uit andere energiebronnen. En in het geval van energiecentrales, zullen die op hun beurt meer CO2-moeten uitstoten. Het resultaat is per saldo nul, volgens de onderzoekers.

Toch, zo stelt auteur Joseph DeCarollis, is het onderzoek geen reden om af te zien van een aankoop van een hybride of elektrische auto. Ten eerste kunnen dergelijke auto’s de landen afhelpen van afhankelijkheid van aardolie. Bovendien kunnen de emissieloze auto’s helpen de lokale luchtkwaliteit in steden te verbeteren.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding