De Rotterdamse wethouder Van Huffelen reikt vrijdag (7 maart) de autosleutels uit aan de tien testrijders die staan voor de eerste opdracht: in twintig minuten tijd zo veel mogelijk Rotterdammers in de eigen e-auto krijgen. De testrijdersactie is onderdeel van Project A15, de campagne van Natuur & Milieu en Milieudefensie om elektrisch rijden op schone stroom  te stimuleren.
Uit het Motivaction-onderzoek uit 2013 blijkt dat een kwart van de rijbewijsbezitters open staat voor rijden in een deelauto. Voor het eerst gaan autodelers onderling de strijd aan wie de auto het vaakst weet te verhuren. Het mes snijdt aan twee kanten, vindt Jeroen Prinsen, een van de testrijders. "Mijn stadgenoten kunnen op een gemakkelijke manier elektrisch rijden uitproberen en tegelijkertijd rijd ik in mijn volledig elektrische leaseauto bijna gratis." De testrijders bepalen zelf de verhuurprijs van hun auto. Onderlinge concurrentie leidt tot een aantrekkelijke prijs. Geïnteresseerde huurders vinden de tien testrijders en de locaties van de auto’s op projecta15.nl. De huurder kiest een testrijder en reserveert via de button bij SnappCar. Vind ik snel genoeg een laadpaal? Haal ik met mijn accu meer dan honderd kilometer? Vind ik het echt prima dat iemand anders in mijn auto rijdt? De tien testrijders delen hun ervaringen met elektrisch rijden en autodelen via blogs, twitter en facebook.

Mensen die eenmaal van elektrisch rijden hebben geproefd, zijn snel gewend. Tachtig procent van de mensen die is overgestapt op elektrisch rijden, wil niet anders meer, tenminste dat bleek uit een onderzoek in Engeland onder 350 ev-rijders.
De testrijders doen het niet alleen. Partners zijn VKV Nissan en de VKV Groep (levert de auto’s), Lease2Move (leasemaatschappij) en SnappCar (autodeelplatform). De gemeente Rotterdam ondersteunt de Testrijdersactie en regelt de laadinfrastructuur (laadpassen en -palen).

Project A15 is een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Project A15 heeft tot doel om in 2015 veertigduizend mensen in 3,5 duizend elektrische deelauto’s te laten rijden. De stroom is afkomstig van windmolens en zonnepanelen uit het gebied rondom de A15.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding