Europa en de VS volgen in de zomer van 2015, maar alleen in die gebieden waar de waterstofinfrastructuur ‘enigszins ontwikkeld’ is. De komst van de brandstofcelauto past in de langetermijnvisie van toyota: Towards Zero Emission. De onthulling in Tokio laat alleen het exterieur van de auto zien. Het interieur wordt op een later moment onthuld. Dat geldt ook voor de specificaties van de Fuel Cell auto.

Toyota wil duurzame auto´s bouwen, gebaseerd op drie principes: het omarmen van verschillende energiebronnen, het ontwikkelen van ‘extreem efficiënte auto’s’ met een lage uitstoot én ervoor zorgen dat deze duurzame auto’s gekocht worden omdat ze fijn zijn om in te rijden. Waterstof kan duurzaam worden geproduceerd met behulp van bijvoorbeeld zonne- en windenergie. Het is dan ook bij uitstek een veelbelovende alternatieve brandstof, vindt Toyota.

De Fuel Cell Sedan is het resultaat van twintig jaar van onderzoek, ontwikkeling en testen. Toyota startte aan het begin van de jaren negentig met de ontwikkeling van de eerste brandstofcelauto’s. In 2002 was de techniek inmiddels zo betrouwbaar dat Toyota in Japan en de VS de eerste auto’s liet testen door bedrijven en overheden. Sindsdien is dat testen niet meer gestopt en werd de techniek steeds verfijnd. De auto die Toyota in productie gaat nemen, heeft een actieradius die gelijk staat aan die van een auto op benzine. En het tanken neemt net zoveel tijd in beslag.

In de fc-auto bevindt zich een ‘brandstofcelstack’ die elektriciteit opwekt door middel van een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. Karl Schlicht, vicepresident van Toyota Motor Europe: "Natuurlijk zijn er uitdagingen, zoals de beschikbaarheid van een goede infrastructuur om waterstof te kunnen tanken en de onbekendheid van de Europese automobilist met waterstof. Maar wij hebben de hybride techniek ook groot gemaakt. In Europa zullen we de brandstofcel stap voor stap introduceren in geselecteerde markten. We zijn ervan overtuigd dat naarmate de tijd verstrijkt, waterstof in Europa aan populariteit zal winnen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding