Het bedrijf probeert de vele tonnen afval die worden geproduceerd door de Schotse whisky-industrie om te zetten in biobrandstof. Celtic Renewables heeft een proces, dat is gebaseerd op een fermentatietechniek van honderd jaar geleden verfijnd en zet nu de stap naar een commerciële fabriek. De afvalproducten (de vaste deeltjes ‘draff’ en de vloeibare ‘pot ale’) hebben geen commerciële waarde en in een moderne context zijn ze eigenlijk een afvalprobleem", meent Martin Tangney van het bedrijf in Edinburgh.
De productie van whisky behoeft drie ingrediënten: water, gist en graan, voornamelijk gerst. Slechts tien procent van de productie wordt uiteindelijk whisky, de rest is afval. Zodoende produceert de Schotse whisky-industrie jaarlijks vijfhonderdduizend ton aan vast afvalmateriaal (draff). Bovendien is er sprake van 1,6 miljard liter van een gistachtige vloeistof (pot ale). Deze bijproducten worden meestal verspreid op landbouwgronden, er wordt diervoeding van lage kwaliteit van gemaakt of het wordt gestort in zee.
Het oude proces dat Celtic Renewables heeft verfijnd, is ooit bedacht om melasse en andere suikers om te zetten in chemicaliën. Het is nu verder ontwikkeld om de draff en de pot ale om te zetten aceton, 1-butanol en ethanol.  En ethanol kan worden gebruikt als brandstof. Het bedrijf is nu zijn proces aan het opschalen met behulp van het ministerie van energie van het Verenigd Koninkrijk, van privéfondsen en van Bio Base Europe.

   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding