Hoewel de Tweede Kamer zich nog zal uitspreken over de nieuwe bijtellingsstaffels, is het duidelijk dat zakelijk rijders die in 2016 een phev kiezen meer bijtelling gaan betalen. Het jaar 2015 is het laatste jaar waarin de bijtelling voor deze auto’s slechts zeven procent bedraagt voor een duur van maximaal zestig maanden. Het verschil is ongeveer honderd euro netto per maand voor een phev van veertig mille. Dat is na vijf jaar van laden en tanken dus zesduizend euro.
 

Laadgedrag Wiebes
De plug-in blijft de Haagse gemoederen bezighouden. Zo wil Wiebes weten hoe het zit met het tankgedrag van de phev-rijders want hij (het ministerie) weet dat kennelijk niet. Zo’n beetje alle leasemaatschappijen, TravelCard en TNO hebben het allang in beeld: de plug-ins verbruiken gemiddeld twee keer meer brandstof dan de fabrieksopgave. De staatssecretaris zal volgend jaar bij deze partijen gaan informeren hoe het ervoor staat. Hij hobbelt met zijn onderzoek en eventueel reparatiebeleid ver achter de phev-coalitie aan. Dis coalitie is sinds een maand bezig werkgevers en rijders aan te zetten tot beter gebruik van de hybride techniek. Onder meer VNA en RAI Vereniging hebben zich erbij aangesloten. Meer over laadgedrag in het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2014.
 

EV Centrum sluit

Treurig nieuws uit Rotterdam: het in 2011 geopende EV Centrum sluit binnenkort de deuren. Volgens voorzitter Bert Klerk is veel aandacht voor elektrisch rijden gewekt met bijna dertienduizend proefritten en allerlei evenementen. Men had, gezien de relatief trage ontwikkeling, graag nog twee jaar doorgegaan maar de exploitatie is op de financiering misgelopen.   

 

Terschelling wel
Ondertussen gaat op Terschelling de vlag uit: daar staan honderd Nissans Leaf klaar als deelauto. Met een pasje kunnen gebruikers de ev openen en sluiten, waarna 23 cent per minuut afgeboekt wordt. Nou telt het eiland een hoofdweg van vijftien kilometer, dus hoog kan de rekening niet oplopen. De deelauto’s zijn in de eerste plaats bedoeld voor de bijna vijfduizend eilanders die samen een vloot van tweeduizend voertuigen gebruiken. (bron: ZERauto)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding