Altroconsumo heeft een reeks auto’s zelf laten testen waaruit bleek dat de Fiat Panda 1.2 en de VW Golf 1.6 TDI 20 tot 50 procent meer brandstof verbruiken dan in de advertenties wordt vermeld.

Altroconsumo verzameld momenteel namen van bezitters van de twee modellen die door het probleem ‘getroffen’ zijn. Volgens de bond hebben zij zeker recht op compensatie van de hoge brandstofkosten, waarbij het voor de Panda om gemiddeld 239 euro en voor de Golf om 502 euro zou gaan. FCA wijst er voorlopig alleen op dat het brandstofverbruik is gebaseerd op officiële Europese cijfers waarover overigens al langer wijd en zijd twijfels over bestaan.

De zaak lijkt veel op de problemen die Hyundai en Kia hebben ondervonden in de Verenigde Staten. Daar werd het Zuid-Koreaanse dubbelmerk eveneens beschuldigd van het te mooi afschilderen van het brandstofverbruik. Hyundai/Kia heeft onlangs met de Amerikaanse autoriteiten afgesproken dat het 300 miljoen euro aan boete zal betalen om verdere vervolging te voorkomen.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding