Frankrijk maakt diesel minder aantrekkelijk

Frankrijk verhoogt per 1 januari de accijns op diesel met één cent. Tegelijkertijd wordt de belasting op benzine juist één cent lager. Een jaar later wordt die maatregel nog eens herhaald.

Met die ingreep wil de Franse regering het bestaande fiscale voordeel voor diesel beperken en daarmee die brandstof minder aantrekkelijk maken. Parijs roept al jaren dat dat de bedoeling is maar neemt nu, mede door het VW-schandaal, daadwerkelijk maatregelen. Premier Manuel Valls heeft nog meer in het vat maar nog niet uitgelegd wat dat precies inhoudt. ‘’Het belastingvoordeel heeft tot een verdieseling van het wagenpark geleid maar nu zijn veel Fransen terecht bezorgd over de gevolgen daarvan voor de luchtkwaliteit,” aldus de premier. Omdat er in Frankrijk nog altijd veel meer diesel wordt verkocht dan benzine, zal de accijnsverhoging de schatkist ook nog eens tussen de 200 en 250 miljoen opleveren. Eerder heeft de regering de subsidie voor het vervangen van een oude dieselauto door een elektrische of hybride uitgebreid. Die subsidie tot tienduizend euro gold tot nu toe alleen voor vijftien jaar oude diesels maar binnenkort wordt die ‘leeftijd’ gesteld op tien jaar.

Frankrijk maakt diesel minder aantrekkelijk - Automobielmanagement.nl

Frankrijk maakt diesel minder aantrekkelijk

Frankrijk verhoogt per 1 januari de accijns op diesel met één cent. Tegelijkertijd wordt de belasting op benzine juist één cent lager. Een jaar later wordt die maatregel nog eens herhaald.

Met die ingreep wil de Franse regering het bestaande fiscale voordeel voor diesel beperken en daarmee die brandstof minder aantrekkelijk maken. Parijs roept al jaren dat dat de bedoeling is maar neemt nu, mede door het VW-schandaal, daadwerkelijk maatregelen. Premier Manuel Valls heeft nog meer in het vat maar nog niet uitgelegd wat dat precies inhoudt. ‘’Het belastingvoordeel heeft tot een verdieseling van het wagenpark geleid maar nu zijn veel Fransen terecht bezorgd over de gevolgen daarvan voor de luchtkwaliteit,” aldus de premier. Omdat er in Frankrijk nog altijd veel meer diesel wordt verkocht dan benzine, zal de accijnsverhoging de schatkist ook nog eens tussen de 200 en 250 miljoen opleveren. Eerder heeft de regering de subsidie voor het vervangen van een oude dieselauto door een elektrische of hybride uitgebreid. Die subsidie tot tienduizend euro gold tot nu toe alleen voor vijftien jaar oude diesels maar binnenkort wordt die ‘leeftijd’ gesteld op tien jaar.