De rechter bepaalde dat de gemeente de milieuzone mocht instellen, hoewel het effect hiervan op de luchtkwaliteit mogelijk niet heel groot is. KNAC overweegt nu in beroep te gaan tegen de uitspraak, maar moet eerst nog overleggen met een aantal oldtimerclubs, zei directeur Peter Staal. "Persoonlijk zal ik adviseren in beroep te gaan. De rechter erkende dat het effect van de maatregel op de luchtkwaliteit marginaal is, maar vervolgens mag de milieuzone gehandhaafd blijven. Dat is teleurstellend”, aldus Staal.
De Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) heeft al besloten in hoger beroep te gaan. "De luchtkwaliteit wordt niet beter door het instellen van een milieuzone. Wel zijn de mensen die hun oude auto’s moeten wegdoen een vermogen kwijt”, aldus Kees van Oosten namens de SSLU. De stichting en de KNAC hadden de gemeente Utrecht voor de rechter gesleept omdat zij het niet eens zijn met het instellen van de milieuzone.
Maar, de gemeente Utrecht en Milieudefensie zijn tevreden. "We zijn heel tevreden over de uitspraak. De milieuzone is bedoeld voor gezonde lucht. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft gevraagd maatregelen te nemen voor schonere lucht”, aldus wethouder voor verkeer, Lot van Hooijdonk (GroenLinks). Volgens Anne Knol van Milieudefensie zorgt luchtvervuiling "jaarlijks voor duizenden sterfgevallen en tienduizenden zieke mensen.” (ANP)