Dit meldden Duitse media afgelopen zondag. Zij baseren zich op een aangifte door een medewerker van het Volkswagen-concern die is ontslagen. De bladen zouden inzage hebben gehad in de aangifte.

In Amerika kwam het bedrog met de dieselsoftware aan het licht en de Amerikaanse justitie gaf VW direct opdracht te stoppen met het routinematig opschonen van digitale gegevensbestanden. Zo moest voorkomen worden dat mogelijk bewijsmateriaal verloren zou gaan. Volgens de ontslagen it-medewerker heeft Volkswagen dat bevel naast zich neergelegd, zo schrijft Süddeutsche Zeitung en melden de omroepen NDR en WDR.
De it-afdeling van het Amerikaanse dochterbedrijf van Volkswagen zou ook een intern onderzoek hebben gedwarsboomd waarvoor door de raad van toezicht opdracht is gegeven. Zelf zegt de betrokken klokkenluider dat hij eind vorig jaar is ontslagen omdat het bedrijf bang was dat hij uit de school zou klappen. Hij eist nu schadevergoeding. Volkswagen wilde tegenover Süddeusche Zeitung niet reageren omdat het zou gaan om een arbeidsconflict waarover het bedrijf geen inhoudelijke mededelingen doet. (bron: ANP/ Süddeutsche Zeitung)