Uit hun onderzoek en een analyse van de ECU-software van de motoren zou blijken dat de emissie van uitlaatgassen onder bepaalde omstandigheden wordt gemanipuleerd.

Zowel Opel als het Duitse ministerie voor transport hebben tot nu toe steeds gesteld dat er bij dit merk niet gesjoemeld is. Opel heeft wel toegegeven dat de reductie van schadelijke uitlaatgassen in een Opel Zafira ‘alleen volledig operationeel is tussen 20 en 30 graden celcius.’ Het tijdschrift Der Spiegel meldt nu echter dat er wel degelijk sprake zou zijn van sjoemelsoftware. "De geïnstalleerde software zorgt er voor dat de behandeling van de uitlaatgassen sterk wordt beperkt waardoor er meer giftig NOx wordt uitgestoten dan wettelijk is toegestaan", aldus het Duitse medium.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding