100x BMW i3 voor LAPD
BMW Noord-Amerika heeft een overeenkomst bereikt met de LAPD voor het leveren van 100 elektrische BMW i3’s. De LAPD gaat de auto’s niet gebruiken voor snelle achtervolgingen, maar alleen voor het vervoeren van agenten van A naar B en voor controleritten in de stad. Voor het serieuze achtervolgingswerk zet de LAPD nog altijd auto’s met een krachtige benzinemotor in, waaronder een Ford Explorer Interceptor. BMW was met andere autofabrikanten in de race voor het leveren van auto’s aan de LAPD, waaronder Tesla. Het totaalpakket en de lagere aanschafprijs van de BMW i3 viel uiteindelijk het meest in de smaak bij de LAPD-directie. Aankomende lente rijden de eerste i3’s met de beroemde tekst ‘to protect and to serve’ door de straten van Los Angeles in Californië, de op een na grootste staat van de Verenigde Staten.
 

Nieuwe instapper voor Tesla Model S
In Californië heeft Tesla de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuw instapmodel van de Model S: de 60 (RWD) en 60D (AWD). Door de komst van deze modellen is de Model S in één klap een stuk goedkoper. De prijs van de Model S 60 start in Nederland bij 78.000 euro. Voor de 60D geldt een meerprijs van 5.600 euro. De theoretische actieradius van beide types komt uit op ongeveer 400 kilometer, dus reken in de praktijk op ongeveer 300 kilometer. Overigens biedt Tesla ook een zogeheten ‘upgrade van bereik’. De koper krijgt dan een 75 kWh batterijpakket en een 19 procent groter rijbereik. Bestel je de update direct, dan betaal je 9.500 euro. Achteraf installeren vergt een investering van 10.100 euro. De Model S 60 en 60D zijn per direct bestelbaar. De levering start eind augustus.  

Fortwo of Forfour?
Een aantal weken later presenteert Smart op de Autosalon van Parijs (1 tot 16 oktober) de nieuwe Fortwo Electric Drive én Forfour Electric Drive. Het is voor het eerst dat Smart een elektrische Forfour presenteert. Beide elektromodellen komen nog voor het einde van 2016 op de Nederlandse markt. Smart heeft hoge verwachtingen, vooral nu elektro-auto’s meer dan ooit in opkomst zijn en steden steeds strengere eisen stellen aan de uitstoot van voertuigen. Een elektrische Fortwo en Forfour zijn volgens Smart ideaal voor stadsverkeer. Gegevens over de aandrijflijn maakt Smart later dit jaar bekend. De huidige Smart Fortwo Electric Drive op basis van de vorige (derde) generatie Fortwo heeft een elektromotor met 55 kW (75 pk) en haalt op papier een afstand van 145 kilometer.
 

Succes EV afhankelijk van subsidies
Of auto’s als de elektrische Smart Fortwo en Forfour een succes worden, is ook deels afhankelijk van subsidies van de overheid. Het Nederlandse kabinet bekijkt op aandringen van het initiatief Formule E-team (samenwerking van onder meer de ANWB, Bovag en RAI Vereniging) mogelijkheden voor het opzetten van een nieuwe subsidieregeling voor elektrische auto’s. Doel van de subsidieregeling is om de verkoop van elektrische auto’s een stevige impuls te geven. Het Formule E-team pleit voor een aanschafsubsidie op nieuwe elektrische auto’s én een oplaadtegoed voor particulieren die een tweedehands elektro-auto kopen. Minister Kamp van Economische Zaken onderzoekt samen met het Planbureau voor de Leefomgeving of een nieuwe subsidieregeling kans van slagen heeft.
 

Bron: zerauto.nl