Test-Aankoop accepteert niet dat Amerikaanse klanten wel een vergoeding krijgen van VS maar Belgische niet. "Als Volkswagen hoopt dat met het verstrijken van de maanden ook de aandacht en de verontwaardiging van de consumenten zal verslappen, dan heeft de groep het bij het verkeerde eind", zegt Test-Aankoop-CEO Ivo Mechels. "Eerst jarenlang de kluit belazeren en er zich dan van af maken met een software-update. Dat volstaat niet."

De organisatie heeft een groepsvordering ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Dat gebeurt nadat zowel VW als de Belgische importeur d’Ieteren niet thuis gaven. "We hebben de zaak meermaals aangekaart, maar kregen van Volkswagen te horen dat ze de betrokken wagens kosteloos zal aanpassen. Met andere woorden: compensatie zit er voorlopig niet in."

Groepsvorderingen of ‘class actions’ zijn in België pas mogelijk sinds 1 januari 2014. Enkel mensen die sindsdien een Volkswagen-auto nieuw of tweedehands kochten, kunnen deelnemen aan de actie. "Maar geen nood voor wie een sjoemelauto heeft gekocht voor die datum. Test-Aankoop wil voor alle gedupeerden een oplossing en zal hen dan ook individueel verdedigen om ook aanspraak te maken op eenzelfde schadevergoeding", zegt Mechels. Enige voorwaarde is wel dat de benadeelde lid wordt van Test-Aankoop.