Londen moet in actie komen nadat een rechter woensdag de huidige maatregelen naar de prullenbak heeft verwezen. Hij vindt ook dat de regering haar aanpak ten onrechte baseert op de officiële opgaven over de emissies van dieselauto’s en niet kijkt naar de werkelijke vervuiling in het dagelijkse verkeer. "Het is onbegrijpelijk dat de regering weet dat ze over-optimistische modellen voor de vervuiling hanteert."

De Britse regering heeft al voor vijf grote steden, waaronder Londen en Birmingham, milieuzones aangekondigd maar dat zal waarschijnlijk binnenkort voor veel meer plaatsen gaan gelden. "We realiseren ons dat we nu snel aanvullende maatregelen moeten nemen," aldus premier Theresa May in het parlement.

Volgens de laatste opgave van de autokoepel SMMT was 48 procent van de tot nu toe dit jaar verkochte nieuwe personenauto’s in Groot-Brittannië een diesel. Dat aandeel lag daarmee slechts fractioneel lager dan een jaar eerder.