Groen eiland, dankzij Tesla
Tesla heeft het eiland Ta’u, onderdeel van de Samoa-eilanden in de Stille Oceaan, voorzien van zonnepanelen en accu’s zodat het hele eiland voortaan stroom krijgt van zonne-energie. De zon schijnt er namelijk toch het hele jaar door. Tesla en het onlangs door Tesla overgenomen SolarCity hebben in totaal 5.328 zonnepanelen geïnstalleerd die in totaal 1,4 Megawatt moeten opleveren. De energie wordt opgeslagen in zestig powerpacks van Tesla, zodat er altijd voldoende energievoorraad is. Met altijd bedoelen we drie dagen. Pas dan is de energie van de powerpacks op. Als de zon in die periode niet schijnt, dan heeft het eiland een probleem. Maar kennelijk is het nog nooit voorgekomen dat de zon zich drie dagen niet laat zien. Voorheen gebruikte Ta’u dieselmotoren om energie op te wekken voor de 800 inwoners van het eiland. Ze gaan er dus op vooruit.

Zonnepanelen uit Eindhoven
We blijven nog even bij de zonnepanelen. Studenten van Solar Team Eindhoven, gelieerd aan de Technische Universiteit Eindhoven, gaan namelijk samenwerken met Eneco. Waarom? Beide partijen hebben de wens om familieauto met zonnepanelen te realiseren, maar om dat te realiseren is het eerst zaak dat in de toekomst elektrisch rijden mogelijk worden met 100 procent duurzaam opgewekte energie voor iedereen. De auto moet ook een integraal onderdeel worden van het energiesysteem. De partijen gaan kennis en ambities over duurzaamheid, mobiliteit en innovatie met elkaar uitwisselen. "Eneco investeert in de transitie naar elektrisch vervoer en heeft inmiddels veel kennis opgedaan over elektrisch rijden", zegt Jeroen Overgoor, directeur communicatie Eneco. "Die kennis gaan we inzetten om deze studenten te helpen bij het bouwen en verder ontwikkelen van de ideale gezinsauto op zonne-energie."

Elektrische supercar

Next EV onthulde afgelopen week de NIO EP9 elektrische supercar. Een extreem apparaat die erg graag vooruit gaat. De supercar klaarde één ronde op de befaamde Nürburgring Nordschleife in slechts 7,05.12 minuten, goed voor het record ‘snelste elektrische auto’ ter wereld (zie onderstaand filmpje). De NIO EP9 is behoorlijk krachtig. Vier elektromotoren produceren in totaal 1.360 pk, goed voor een sprint van 0 naar 100 km/u van slechts 2,7 seconden en van 0 naar 200 km/u van slechts 7,1 seconden. De topsnelheid komt uit op 313 km/u. Volgens NextEV bedraagt de actieradius 427 kilometer. Over productieplannen is nog niets bekend.

JLR kiest voor groen

Jaguar Land Rover heeft ambitieuze productieplannen. Het autoconcern gaat op de groene toer. Dat heeft CEO Ralf Speth gezegd in een interview met het Amerikaanse Automotive News. Volgens Speth moet de helft van alle modellen van Jaguar Land Rover rond 2020 bestaan uit een elektrische of (plug-in) hybride versie. Speth realiseert dat Jaguar Land Rover een vrij kleine speler is, maar ziet dat niet als reden om achter te blijven op de rest van de autoconcerns. Ook Jaguar Land Rover kan volgens Speth innovatief zijn. Volgens hem bewijst de nieuwe Jaguar I-Pace dat maar al te goed.

Bron: ZERauto