De Consumentenbond had de ACM enkele maanden geleden gevraagd om zo’n onderzoek te starten. Volgens de bond is het absurd dat er in Nederland niets werd ondernomen tegen Volkswagen. "Dit is heel goed nieuws", reageert Bart Combeé, directeur van de Consumentenbond. "Met een uitspraak van de ACM is het makkelijker voor consumenten om de autobouwer aansprakelijk te stellen."

Recht halen bij Volkswagen 

Dat is ook het belangrijkste argument van de ACM om het onderzoek te starten. "Wij hebben nu vastgesteld dat het voor de particulier lastig is om zijn recht te halen bij Volkswagen, daarom hebben wij besloten om een onderzoek te starten", zegt woordvoerster Saskia Bierling van de ACM. "Per overtreden regel kunnen we een boete van 450.000 euro opleggen." Hoeveel regels er mogelijk overtreden zijn, kan de ACM nog niet zeggen.

Ter verantwoording roepen 

Ook moet de autoriteit nog uitzoeken wie precies ter verantwoording wordt geroepen. Dat hoeft niet het Volkswagen-concern zelf te zijn. "Dat kan ook de importeur van die auto’s in Nederland zijn", zegt Bierling. De ACM hoopt het onderzoek binnen een half jaar klaar te hebben.