De voorzitter laat weten: "Begrijp me niet verkeerd: ik steun de verschuiving naar elektrische mobiliteit. Maar ik verbaas me soms over de hype en vraag me af of iedereen wel denkt aan de onopgeloste vragen die er nog zijn."

Osterloh, ook lid van de Raad van Commissarissen, zegt dat in een interview met de Frankfurter Algemeine Zeitung. Zijn opmerkingen zijn opmerkelijk omdat de top van VW juist volop inzet op elektrische auto’s. Die plannen zijn ook goedgekeurd door de commissarissen.

Osterloh denkt dat er niet goed is nagedacht over de gevolgen die elektrische auto’s en vooral het opladen daarvan gaan hebben voor het elektriciteitsnet. Vooral het snelladen legt een grote druk op de stroomvoorziening. "Als er drie auto’s in één straat tegelijk worden geladen, dan kan het best zijn dat in die hele straat het licht uitgaat." Ook stelt hij dat de milieuvoordelen van elektrische auto’s mogelijk minder groot zijn dan wel wordt voorgespiegeld. "Van de energie-intensieve fabricage van het product tot de batterij, van de recycling tot de stroomvoorziening, er moet precies gekeken worden hoeveel CO2 er wordt geproduceerd."