Volgens de automobilistenclub RAC rijden er in Engeland zo’n 1,9 miljoen diesels van de meest vervuilende categorie Euro 1, 2 of 3 rond. In totaal telt het land 11,2 miljoen dieselauto’s. Diesel is in Engeland duurder dan gewone benzine maar de wegenbelasting is gelijk aan die van een benzineauto. "Om werkelijk effectief te zijn, zal er veel geld vrijgemaakt moeten worden," denkt de RAC. De organisatie van autodealers NFDA is zonder meer enthousiast ‘omdat zo’n subsidie in ieder geval de automarkt een extra stimulans kan geven.’

Vorige maand heeft de City of Westminster, de deelgemeente in het centrum van Londen, besloten om het parkeren voor dieselauto’s duurder te maken dan voor benzinewagens. Ook andere Britse gemeenten denken over soortgelijke regelingen om de vervuiling terug te dringen. Elders in Europa bestaat er in Frankrijk ook een subsidie voor het inruilen van een oude diesel voor een elektrische of hybride auto. In dat land kan de overheidsbijdrage oplopen tot 10.000 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding