Hij is daarvoor ook vele malen gewaarschuwd maar vreesde dat de verkopen zwaar zouden inzakken als het sjoemelen in de openbaarheid zou komen.

Dat heeft een voormalige werknemer van Audi, Ulrich Weiß, via zijn advocaten onthuld tijdens een routinezitting over zijn ontslag voor een Duitse arbeidsrechtbank. Weiß kwam in juli 2011 in dienst bij de afdeling dieselontwikkeling van Audi en ontdekte al snel dat er sjoemelsoftware werd toegepast om de uitstoot van stikstofoxide te drukken. Hij maakte zich zorgen over de illegaliteit daarvan en bracht dat verschillende malen ter sprake tijdens werkoverleg. De rapporten daarvan kwamen ook bij Stadler terecht maar die wees elke poging om meer openheid te geven aan de buitenwereld en de klanten af, aldus de advocaten van de ontslagen Audi-werknemer die bij de rechtbank terecht is gekomen om zijn ontslagvergoeding op te eisen. Audi heeft inmiddels aangekondigd dat het zelf juridische actie overweegt tegen de ex-werknemer wegens belediging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding